| Contact
 | Kosten
 | Lid worden
 | Proefles
 | 
Zoeken in de site
 | Zwemtijden

Locatie: 

> Home > Evenementen > Pinksterkamp > 2017

Pinksterkamp 2017 - De Piratenschat

Op donderdagmiddag 1 juni, lopen er ongure figuren rond bij de opslag van de Tilburgse Watervrienden, het blijken de piraten te zijn die op zoek zijn naar hun schat. Tijdens het zoeken naar de schat stoppen ze alle spullen maar in een grote vrachtauto die naar het kampterrein wordt gereden. De schat wordt niet gevonden….

Een dag later arriveren de eerste piraten op het kampterrein om alle tenten op te bouwen en hun piratenschepen mooi te versieren. De pittige papegaaien bereiden het eten en drinken voor. Kapitein Roodneus en kapitein Blauwneus bereiden ondertussen alle spellen en tochten voor. ‘s Avonds houden de piraten een gezellige barbecue.

Op zaterdag arriveren de eerste matrozen. Ze worden meteen ingedeeld bij het rode of het blauwe team en de 33 kinderen worden verdeeld over 7 tenten. 
Stipt 11 minuten te laat begint het piraten programma. De twee kapiteins nemen hun eigen bemanning mee om wat piratenproeven te gaan doen: wegrennen voor een kanonskogel, lopen met een houten been en lopen door een moeras op rotsblokken. De bemanning doorstaat al deze beproevingen met glans en daarom gaan de kapiteins stiekem de schat opgraven. Helaas vinden ze alleen een brief met daarop het bevel van kapitein Paarsneus dat Blauwneus en Roodneus samen moeten gaan werken. Daar hebben ze uiteraard geen zin in, dus terug op het terrein blijven ze gezworen vijanden. 

Na een lekkere lunch met zeewier, schijfjes houten been, brood met plek, regenboogbrood en wrattenbrood is het weer tijd om aan de slag te gaan. De kinderen moeten via een touwbrug naar het bos om daar puzzelstukjes te zoeken. De strijd tussen rood en blauw barst los om als eerste de puzzels compleet te hebben. Deze spannende proef wordt gewonnen door kapitein Roodneus.

De kinderen hebben laten zien dat zij al echte piraten zijn, nu is het tijd aan twee willekeurige mensen van de leiding om te laten zien dat ook zij echte piraten zijn. Heel toevallig worden Jaimy en Demi gekozen, zij gaan dit jaar voor de tweede keer mee als leiding. Ze moeten met een bekertje het schip leeghozen en het water verderop weer in de zee gooien. Ze doen erg goed hun best en worden aangemoedigd door de kinderen en door Jeroen en Judith worden ze aangemoedigd met natte sponzen.

Meteen daarna moeten de kinderen het opnemen tegen de oudste kinderen van het kamp. Ze proberen met hun neus verf te halen aan de ene kant van het bos om aan de andere kant piratenkleurplaten te schilderen. Onderweg proberen de oudste kinderen hen te tikken en hun neus af te vegen. Gelukkig lukt het de bemanning om prachtige tekeningen te schilderen.

Na dit spannende avontuur mogen de kinderen elkaar proberen te raken met kanonskogels in een spannend spelletje piratenbal.

Nadat de partij helaas onbeslist blijft, gaan we allemaal lekker eten. De kinderen krijgen zeekoraal (erwtjes en worteltjes) en pittige papegaaien kluifjes (kipkluifjes) met daarbij aardappels en appelmoes. Het toetje bestaat uit smurrie met puistjes.

Na het eten is er nog even tijd om lekker zelf te spelen, maar meteen daarna moeten de kinderen weer hard aan het werk om te laten zien dat ze zeerovers zijn. Beide partijen verstoppen een vlag die de andere partij moet gaan zoeken en stelen. Ondertussen mogen de kinderen elkaar tikken om zo elkaars kaartje te veroveren zodat de vlag niet gevonden wordt. Er zijn krokodillen, bommen, piratenschepen, kapiteins en matrozen die het tegen elkaar opnemen. De partij wordt uiteindelijk gewonnen door kapitein Roodneus, maar Yinthe heeft ondertussen ook de vlag van Roodneus gevonden, dus eigenlijk is het bijna gelijkspel.

Nadat iedereen weer lekker opgefrist is, gaan de kinderen van tent 4,5,6 en 7 een spannend spel spelen waarbij ze eerst worden gekielhaald (onder een blauw zeil door tijgeren) en daarna een zeer moeilijke puzzel op moeten lossen. De uitkomst van deze puzzel leidt de dames en heren naar een schatkist met daarin een hele berg speciale zaklampjes. De andere kinderen gaan ondertussen op zoek naar spannende reflectors op de bomen en vinden zo uiteindelijk een echte piratenamulet. De kleinsten gaan na een tekencontrole, tandenpoetsen en wassen naar bed en de rest van de groep gaat doodshoofden zoeken met hun net verworven UV lampjes. Na een spannende tocht met onderweg zelfs nog wat piratenregen komt iedereen weer veilig terug en heeft de groep van Roodneus een echt piratenamulet gevonden. Nu kan iedereen lekker gaan slapen.

Op zondag vertrekken we na het ontbijt veel te laat op zoek naar sporen die we bijster zijn. Gelukkig dat de oudste kinderen de sporen goed hebben achtergelaten zodat de rest ze weer kan vinden. Onderweg moeten de kinderen een woordpuzzel oplossen en een spannende memory spelen. Op het eindpunt moeten ze nog meer proeven van bekwaamheid afleggen en verdienen dan lekker komkommer en een snoepje. Uiteraard is er ook voorzien in drinken en dan niet alleen het regenbuitje dat er onderweg viel.

Na de lunch gaan de kinderen op zoek naar flessenpost die achter is gelaten door eenzame piraten op een onbewoond eiland toen dit gebied nog zee was. De rode ploeg zoekt naar de flessen met rode doppen en de blauwe ploeg naar flessen met blauwe doppen. Met de briefjes uit de flessen vormen beide groepen een lange zin. De ploeg van Blauwneus weet dit spel nipt te winnen, omdat ze meer flessen gevonden hebben.

Terug op het terrein is er nog net tijd voor wederom een spannende partij piratenbal. Dit keer speelt de leiding tegen de kinderen. Helaas moet John noodgedwongen naar huis wegens een ontsteking in zijn knie en schouder. Iedereen wenst hem veel beterschap. Uiteindelijk winnen de kinderen uiteraard van de leiding.

Opeens is er een grote verrassing voor iedereen op kamp. Gerard en Frank komen langs om het 50e kamp samen met ons te vieren. Ze hebben een enorme piratentaart meegenomen die we lekker samen opsmikkelen. Daarna spelen we een spannende piratenbingo. 

In de eerste ronde wijst de ene kapitein een omgedraaid plaatje aan en moet de andere kapitein zoeken met hulp van de kinderen als de kapitein het goed heeft, wordt het plaatje omgedraaid en mag het afgestreept worden. In de tweede ronde beelden de kapiteins allerlei piratendieren uit en moeten de kinderen raden wat het is. Bij de laatste ronde spelen de kapiteins muziek en wijzen een plaatje aan, als de kinderen het een goed plaatje vinden roepen ze: “Aye”, als ze het geen goed plaatje vinden, roepen ze “Nay”. Als de muziek stopt mogen de kinderen het plaatje dat dan aangewezen wordt aankruisen.

 Na deze spannende bingo kunnen de kinderen meteen aanvallen op lekkere frietjes en frikandel. Als toetje krijgen ze een lekkere vlaflip.

Na dit heerlijk eten worden de kinderen verdeeld in drie groepen rood en drie groepen blauw. Ze nemen het nu tegen elkaar op door van eiland naar eiland te varen in het bos. Ze moeten op elk eiland een spel spelen om te kijken wie er wint. De kinderen spelen een lasergame, zoeken enge dieren, schrobben het dek met een veger, beelden dingen uit en proberen geblinddoekt de schat op de goede plek op de schatkaart te prikken. Het is weer een spannende strijd, maar de blauwe ploeg weet het net wat beter te doen dan de rode.

Daarna is het tijd voor een proef voor de leiding en volledig bij toeval worden Jessica en Jeroen uitgekozen die vandaag precies 13 jaar getrouwd zijn. Zij mogen een proef doen waarbij ze laten zien dat ze erg goed samen kunnen werken. Aan elkaar verbonden (en gebonden), leggen ze een parcours af. Ze laten zien dat ze echt een perfect geoliede machine zijn.

Terwijl de kleinste matrozen naar bed gaan, spelen de groten een spannend spel waarbij ze in het donker gouden munten van de ene kant van het bos naar de andere moeten brengen. Onderweg kunnen ze elkaar tikken en degene met het kaartje met het hoogste nummer krijgt de munt en het kaartje van de ander. Het spel wordt tactische gespeeld en grote hoeveelheden goud worden gesmokkeld. Uiteindelijk wint het blauwe team. Daarna gaat iedereen weer lekker slapen.

Maandagochtend worden de kinderen wakker gemaakt (alsof ze dat nog niet waren), door twee kapiteins met een paarse neus. Kapitein Roodneus en kapitein Blauwneus hebben besloten om samen te gaan werken. En dat niet alleen, ze gaan ook nog samen trouwen! De kinderen pakken snel alles in en leggen dat veilig en droog in de loods. Daarna is er nog een ontbijtje en dan willen de kapiteins dat de kinderen naar huis gaan, want ze hoeven de schat niet meer. De kinderen blijken de schat nog wel te willen, dus gaan de kapiteins, samen met de kinderen op zoek naar de schat. Dat blijkt nog veel moeilijker dan gedacht, want in het bos liggen ingewikkelde codes verstopt die gevonden en opgelost moeten worden. Als dat opgelost is, blijkt het nog niet zo makkelijk om de schat ook daadwerkelijk op te graven, want de piraten van vroeger hadden andere kompassen dan de piraten van tegenwoordig… Maar uiteindelijk lukt het en als we terug komen op het terrein wacht ons een verrassing: allerlei leuke spelletjes om te spelen en een enorme piratenstormbaan. De kinderen gaan meteen aan de slag en ook de leiding waagt een poging.

Uiteindelijk hebben de kapiteins bedacht hoe ze de schatkist kunnen openen. Blauwneus probeert het eerst met een zaag, maar dat gaat niet helemaal goed, gelukkig dat Jeroen een verbandtrommel bij de hand heeft. Daarna probeert hij een hakbijl, maar ook dan is er weer verband nodig om zijn hoofd erbij te houden. Een poging om de kist open te breken mislukt ook weer, ondanks de hulp van piraat Jeroen. De poging met dynamiet mislukt helaas ook, want het dynamiet blijkt nat geworden te zijn, daarom volgt er nog een poging met een tijdbom. Gelukkig lukt die poging wel, maar het goud vliegt letterlijk iedereen om de oren. Als de kist open is (en het goud opgeraapt), blijkt er voor iedereen een zakje met diamanten en goud en ook een mooie piratenballon. 

De ouders zijn ondertussen aangekomen en nemen hun matrozen mee naar huis. De rest van de bemanning ruimt alles weer netjes op en dan kunnen we terug kijken op een prachtig kamp.

Fotoboek - Evenementen - Pinksterkamp - 2017

Pinksterkamp 2017 - Piratenschat
245 foto's | Diavoorstelling

Zwemvereniging Tilburgse Watervrienden

Aangesloten bij de Nederlandse Culturele Sportbond
Koninklijk goedgekeurd 31-12-1971
Telefoon: 06 - 53 77 64 24
E-mail: gebruik ons contactformulier
Postadres: Postbus 5, 5000 AA Tilburg
Kamer van Koophandel nummer: 40258678
IBAN voor contributie: NL91 INGB 0001 9456 57


WhatsApp Facebook Instagram

© 2024 Zwemvereniging Tilburgse Watervrienden
Voor het laatst aangepast op 18 december 2021.